مقاومت هشت سالهي ملت ايران در جنگ تحميلي، توانمندي ايدئولوژي اسلام را به عنوان مقولهاي فرهنگي و سياسي در عصر حاضر بار ديگر به اثبات رسانده است و جوهر مقاومت و پايداري را در برابر مطامع استكبار و تئوريهاي تحميلي به عنوان سمبل بازيافت هويت ديني و اقتدار فرهنگي وارد زندگي مردم كرده است. فراتر از اين، امام راحل قدس سره و امام خامنه اي (مدظله)، روح مبارزه و حفظ انگيزه دفاعي را تبلور دين و دينداري ميدانند.
امام راحل قدس سره در پيام به گورباچف رئيس جمهور وقت اتحاد جماهير شوروي (سابق) فرمودهاند:
ديني كه در آن مبارزه با قدرتها نباشد، دقيقا افيون تودههاست.
و همچنين در صدر فرمان برائت فرمودهاند:
آنها كه تصور ميكنند مبارزه در راه استقلال و آزادي فلسطين و مظلومين جهان با سرمايه داري و رفاه طلبي منافات ندارد، با الفباي مبارزه بيگانهاند، آنهايي هم كه تصور ميكنند سرمايه داران و مرفههاي بيدرد با نصيحت و موعظه و پند واندرز متنبه ميشوند و به مبارزان راه آزادي پيوسته و يا به آنها كمك ميكنند، آب در هاون ميكوبند. (1)
امام خامنه اي (مدظله) نيز مقاومت در جنگ تحميلي و ايستادگي در مقابل تهديد غرب و احساس عزت و استقلال در مقابل ابرقدرتهاي عالم را نعمت با ارزشي ميدانند كه ناشي از بقاياي فرهنگ اسلامي است. هشت سال دفاع مقدس، آزمون عيني انديشهي امام راحل قدس سره و امام خامنه اي (مدظله) مبني بر كارا بودن مفاهيم فرهنگي و ارزشهاي اخلاقي بوده است و مكتب اسلام را به عنوان مظهر نوانديشي، در فرايند تاريخي حركتهاي احياگر به جهان عرضه كرده است و از اين روست كه امام راحل قدس سره در پيامي به روحانيت معظم فرمودهاند:
هر روز ما در جنگ بركتي داشتهايم كه در همه صحنهها از آن استفاده كردهايم...
ما انقلابمان را در جنگ صادر كردهايم...
ما در جنگ ريشههاي انقلاب پربار اسلاميمان را محكم كرديم. (2)
امام راحل قدس سره همهي اين بركات را ناشي از مجاهدات و حماسه آفرينيهاي ملت شجاع ايران در هشت سال دفاع مقدس ميدانند و ميفرمايند:
جنگ ما كمك به فتح افعانستان را به دنبال داشت...
جنگ ما فتح فلسطين را به دنبال داشت...
جنگ ما بيداري پاكستان و هندوستان را به دنبال خواهد داشت...
جنگ ما موجب شد كه تمامي سردمداران نظامهاي فاسد در مقابل اسلام احساس ذلت كنند...
صداي اسلام خواهي افريقا از جنگ هشت ساله ماست...
علاقه به اسلام شناسي مردم در آمريكا و اروپا و آسيا و آفريقا، يعني در كل جهان، از جنگ هشت سالهي ماست.
به هر حال هشت سال دفاع مقدس، مقطع تجربه شدهاي است كه بسياري از مفاهيم اخلاقي را كه در زير ساخت نظام فرهنگي و سياسي كشور مؤثرند عينيت بخشيده و مفاهيمي چون: ايثار، شهادت طلبي، خداباوري، وارستگي، عشق، وحدت، شجاعت، پايداري و... آثار و نقش كارساز خود را در انديشه، منش، رفتار، نظام فرهنگي، نظام معيشتي و... به خوبي نشان داده است و اينك در تكوين ساختار فرهنگ عمومي كشور ميتوانند مفاهيم اخلاقي و عناصر فرهنگي را تعريف كنند و در اختيار مسؤولين فرهنگي كشور و صاحب نظران قرار دهند.
بديهي است ملت ما امروز با داشتن مفاخر و دستاوردهاي گرانبهاي دوران دفاع مقدس در تدوين الگوي فرهنگي، نيازمند قبول مباني تئوريك متناسب با تحول، از ديگران نيست. كساني كه در اين زمينه ترديد به خود راه ميدهند، در حقيقت ارزشهاي دفاع مقدس را درك نكردهاند و يا اينكه در برابر مدرنيسم و عقلانيت جديد فرهنگ غرب سست شدهاند. حركت كند و كم بها و بعضا ناباورانه ما در نظام بندي و تثبيت ارزشهاي دفاع مقدس، به عنوان مهمترين و كاملترين الگوهاي توسعه فرهنگي، بار ديگر اين فرصت را به روشنفكران بيمار داده است تا جمهوري اسلامي را در كوران مواجهه با مسائل و مشكلات گوناگون قرار دهند و بازانديشي توسعهي غربي را به عنوان مبناي تئوريك دوران سازندگي در ايران با جرأت تمام مطرح نمايند. همچنين عناصر فرهنگي و هنري كشور ما نيز تمايل پذيري خود را در برخي از موارد حفظ كرده و قوارهي موزون و مناسب خود را در رابطه با ارزشهاي انسان ساز دفاع مقدس پيدا ميكنند. از اين رو امام خامنه اي (مدظله) با محوري توصيف كردن اصلاح عمومي كشور، اختصاص تمام فعاليتهاي وزارتخانه بزرگي چون فرهنگ و ارشاد اسلامي به اين مهم كاري بجا و با اهميت دانستهاند.
پي نوشتها:
1- 1367/4/29
2- 1367/12/3
منبع: كتاب كارآمدي سياست دفاعي از ديدگاه امام خامنه اي (مدظله العالي)